Üniversite Haberleri
'Akademik özgürlük' dedi, maaşı kesildi!
'Akademik özgürlük' dedi, maaşı kesildi!
YTÜ'de bir öğretim görevlisi, meslektaşının TV'de Kürt sorunundan söz etti diye kadroya alınmamasını eleştirdi. YTÜ yönetiminden 'yanıt' geldi: Maaşında kesinti cezası
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ‘akademik özgürlük’ konusunda yeni bir tartışmaya daha yol açtı. Akademik özgürlük konusunda bir yazı kaleme alan YTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergun Aydınoğlu’na 1/8 oranında maaş kesim cezası verildi. Gerekçe Aydınoğlu’nun “Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç vermesi.”
YTÜ’de akademik özgürlük tartışmalarına yol açan olaylar ‘domino taşı misali’ ilerliyor. Radikal gazetesine de yansıyan olaylardan ilki, sözleşmeli öğretim görevlisi Özgür Sevgi Göral ile ilgiliydi. İki yıl boyunca YTÜ’de sözleşmeli öğretim görevlisi olarak ‘Toplumsal Yapılar, Tarihsel Dönüşümler’ dersini veren Göral, bölümde kadro açılınca başvurdu. Ancak Göral’ın kadro hayali Sky Türk televizyonundaki Kürt sorunuyla ilgili tartışma programına katılmasının hemen ardından bitti. Göral, üniversite tarafından atanmaya ‘layık’ bulunmadı.
Bunun üzerine İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Ergun Aydınoğlu, 17 Ekim 2009’da Taraf gazetesinde ‘Üniversiteler ve Kürt Sorunu’ başlıklı bir yazısı yayımlandı.
Aydınoğlu yazısında Göral’ın Kürt sorunun tartıştığı programdaki değerlendirmelerini derslerinde de işlediğini anlatarak, üniversitelerde akademik özgürlük olması gerektiği vurguladı. Ayrıca, üniversitenin basında yer alan gerekçelerini de eleştirdi.
Yazı üzerine üniversite Aydınoğlu hakkında da soruşturma başlattı. Soruşturmanın gerekçesi ‘Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’ne göre kademe durdurma cezasını öngören “Bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve TV kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç vermekti”. Soruşturma bitti. Aydınoğlu’na hakkında daha önce hiç disiplin soruşturması olmadığı için kademe durdurma cezası yerine 1/8 oranında maaş kesim cezası verildi. Aydınoğu İdare Mahkemesi’ne dava açmaya hazırlanıyor.
YTÜ yönetimi bir süre önce de metrobüs zammını protesto için Mecidiyeköy’de turnikelerden atlayarak geçme eylemi yapan öğrencileri hakkında, eylem kampüs dışında olduğu halde soruşturma açmıştı.
Radikal
| < Önceki | Sonraki > |
|---|
İÇİNDEKİLER
-
Bir entelektüelin kısa biyografisi: ‘Yeni sol’ ‘eski sınıf’a karşı! Cehalet modern dünyanın tanıdığı eski bir düşmandır. Ama...
-
Mezardan çıkan sınıf siyasete yol gösteriyor! İşçi sınıfı, bu sefer, fabrikalardan tarlalardan gelip ‘sınıf’...
-
Neo-liberalizmin Türkiye macerası Orhun Demir - Bugün TEKEL işçilerinin Türkiye gündemine oturan...
-
İşçi sınıfı hareketi ve sendikalar Uğur Erözkan - İşçiler nasıl kazanacaklarını sendikadan...
-
Siyasetin kılıcı keskindir Gerçek düşman teorik bir düşman değildir. Gerçek olaylar, soyutlamaların...
-
Ayaklar başa kafa tutuyor Yalçın Atbaş - Ankara’nın göbeğinde kolluk kuvvetleri, soğuk,...
-
Genç siviller artık çok rahat! İlkin Hodul - Genç Siviller’in bütün toplumu kucaklayan karakteri...
-
Nazlı Ilıcak’ı nasıl bilirdiniz? Deniz Karakaş - Günün birinde hakkın rahmetine kavuştuğunda...
-
Taraf gazetesinin operasyonel gücünü nasıl anlamalı? Uğur Yıldırım - Fakat anlatmak istediğimiz şudur: sağ ve...
-
Açılım üçlemesi ve AKP kamburu gerçekler Şule Dede - Alevilerle katillerini aynı masaya oturtmaya yeltenmek,...
-
That was a good life; Güle güle Ertuğrul Haluk T. Canatay - Hangi ıssız gecelerde bu sıcacık anı gelip,...
-
Majestelerinin sol partisi: Ne ‘yeni’sin ne ‘sol’sun! Ali Kızıloğlu - AKP kendine zorluk çıkaracak bütün kuvvetleri...
-
Devrimcilerin cinsiyetçilikten kaçarı yok mu? Alper İzkara - Yürüyüş’ün eleştirileri bilimsel temellere...
-
Ortadoğu’da bir ABD Tiyatrosu: Türkiye-İsrail çekişmesi Gururcan Çalışkan - Hiç şüphesiz İsrail’in başta Filistin...
- 1
- 2


