Temel İdeolojik Yönelimler

ideolojiYayın politikamızı belirleyen genel kabuller, ilkeler ve ideolojik çerçeve...

Abonelik

abonelikYarınlar'a abone olun, hem dergiye katkıda bulunun hem de derginiz her ay adresinize gelsin.

Dergi Arşivi

arsivYarınlar'ın geçmiş tüm sayılarına, yayınlamış tüm yazılarına ulaşabilirsiniz.

Anasayfa İçerik Haberler Türkiye Haberleri "'Üstünler hukuku’ oluşturuluyor"

"'Üstünler hukuku’ oluşturuluyor"

ankarabaroAnkara Barosu’nun düzenlemiş olduğu Uluslararası Hukuk Kurultay’ı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede Kurultay’da, “Hukukun Üstünlüğü” çerçevesinde demokratik hukuk devletinde üstünlüğün anayasa ve yasalarda olması gerektiğinin açıkça belirtildiği ifade edildi. Bildirgede, “Bu bağlamda Türkiye’de tüm kurum ve kurallarıyla geçerli bir hukuk devletinin mevcudiyetinden bahsetmenin giderek imkansızlaştığı vurgulanarak, “‘Herkesin hukukun üstünlüğüne saygılı olması’ beklenirken, ülkemizde adeta bir ‘üstünlerin hukuku’nun oluşturulmak istendiğine ilişkin haklı kuşkular ve endişeler ön plana çıkmıştır” ifadelerine yer verildi. Yine tutuklamaların yargısız infaza dönüştürüldüğü belirtilen bildirgede, basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığı, kutuplaşmanın giderek derinleştiği, yüksek yargının ‘yandaşlatırıldığı’ belirtilerek, ‘yönetemeyen demokrasi ve ‘adalet üretemeyen bir yargı’ olduğu belirtildi.

Yine sonuç bildirgesinde; "Genel bir demokrasi sorunumuzun olduğu" tespiti yapılarak şunlar kaydedildi:
"Anayasamızın 12. maddesinde yer alan, 'Herkes kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir' hükmü ile temel hak ve hürriyetlerin niteliği belirlenerek, devletin üstün otoritesi karşısında kişilerin korunmasının amaçlandığı varsayılmış; ancak bu hedeften her geçen gün daha da uzaklaşıldığının altı çizilmiştir.

Anayasamızın 10. maddesinde ise, 'Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir' denilmesine ve devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü kılınmış olmasına rağmen, bu günün Türkiye'sinde devletin, sözü edilen görevi, tarafsızlıkla yerine getirdiği hususunda derin kaygılar dile getirilmiştir."

Kurultay’da sorulan soruların özetinin “Yargının hakimi kim” olduğuna dikkat çekilen bildirgede, itirazsız kabul gören tespitin ise “bağımsızlığını yitirmiş bir yargı” olduğu belirtildi.

15 Ocak 2012 / Yarınlar