İçerik
Haberler
Türkiye Haberleri
Silivri duruşmalarında savunma bile suç
Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan ve 4 yıla yakın bir süredir cezaevinde İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek duruşmada yaptığı savunma nedeniyle şimdiden 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ulusal Kanal’ın haberine göre Perinçek’e verilen 16 yıllık cezanın nedeni olarak gösterilen 5 ayrı davada işlendiği iddia edilen suçlar şöyle:
Perinçek, 1 yıl 9 ay hapis cezası aldığı konuşmasında reddi hakim talep ediyor.
Perinçek, savunmasında, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın İBDA-C’nin dergisinde Ankara Temsilciliği yaptığını söylediği için de 1 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Perinçek'e aynı konuşmada, 3 Ergenekon savcısının da adı geçtiği için, ayrıca 1’er yıl, 9’ar aylık 3 ayrı hapis cezası daha verildi.
Perinçek hakkında aynı nedenlerle açılan 6 başka davada, 14 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası daha isteniyor.
AKP’nin ileri demokrasi söylemi altında şimdilerde yeni anayasa tartışmalarını gündeme getirdiği bir ortamda yaşanan bu olay savunma hakkının dahi tanınmadığı bir ülkede yaşadığımız gerçeğini yeniden gözler önüne serdi.
İşçi Partisi’nden daha sonra yapılan açıklamada cezalara konu konuşmaların içeriğinin gösterildiği ve Perinçek’in avukatları tarafından yapılan basın açıklamasının neredeyse hiçbir medya kuruluşu tarafından haberleştirilmediği vurgulandı. Yapılan açıklamada gazetelerin Genel Yayın Yönetmenlerine bazılarının cevabı malum olan şu sorular yöneltildi:
1. Sayın Doğu Perinçek’e 16 yıl hapis haberini yapmayan basının vicdanı tutsak mı alınmıştır?
2. Açıklama ve ceza kararları, başında bulunduğunuz medya kuruluşuna, elden, faks ve elektronik posta yoluyla ulaştırılmasına karşın haberleştirilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
3. Gazeteciliğin temel kurallarına göre “haber” olması gereken bu olayın, size göre haber değeri yok mudur? Haber yapma ölçütleri mi değişti?
4. Haberin yapılmaması için bir yerlerden uyarı mı gelmiştir? Gelmişse kim veya kimlerden uyarı gelmiştir? Uyarı ve korku, gazetecinin haber ölçütleri arasında yer alabilir mi?
5. Bu tutumda iktidarın etkisi nedir? Bu sansürün nedeni nedir?
6. Kalemler ve vicdanlar rehin mi alındı? İpekçilerin, Mumcuların, Emeçlerin, Nadirlerin vicdanlı gazeteciliği nerede kaldı?
13 Ocak 2012 / Yarınlar
| < Önceki | Sonraki > |
|---|


