Temel İdeolojik Yönelimler

ideolojiYayın politikamızı belirleyen genel kabuller, ilkeler ve ideolojik çerçeve...

Abonelik

abonelikYarınlar'a abone olun, hem dergiye katkıda bulunun hem de derginiz her ay adresinize gelsin.

Dergi Arşivi

arsivYarınlar'ın geçmiş tüm sayılarına, yayınlamış tüm yazılarına ulaşabilirsiniz.

Anasayfa İçerik Haberler Emek Haberleri Tekel direnişinde büyük buluşma

Tekel direnişinde büyük buluşma

20-subat-ankara-tekelTekel işçilerine destek için on binler Ankara'da buluştu. Sabah erken saatleden itibaren Ankara'ya gelen emekçiler Kolej Meydanı'nda buluştu ve direniş çadırlarının olduğu Sakarya Caddesi'ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Gece boyunca direniş çadırlarında nöbet tutuldu; Türkiye, Tekel işçileriyle birlikte sabahladı. Sendika.Org, gecenin ilerleyen saatlerine direniş alanından dek gerçekleştirdiği canlı yayınla direnişin coşkusunu yansıttı.

Saat 07.00: Sabah uyananlarla birlikte mıntıka temizliği yapıldı.

Saat 06.00: Sabahın ilk ışıklarının görüldüğü şu saatlerinde Tekel çadırlarından hala türküler duyuluyor.

Saat 03.00: Direniş alanında kurulan kürsülerde konuşmalar yapılıyor, konserler ve film gösterimleri gerçekleştiriliyor. Tekel işçilerine destek için nöbet tutan binlerce kişi sabahı karşılıyor.

Saat 21.00Halkevci Kadınlar, Tekel işçisi kadınları ağırladı. Oturma eylemi alanında kurulan Halkevi çadırında gerçekleştirilen etkinlikte Halkevci Kadınlar bir tiyatro gösterisi gerçekleştirdi. Daha sonra kadınlar el ele halay çekip türküler söylediler.

Saat 20.15 Halkevci kadınlar direniş çadırlarını ziyaret ederek Tekel işçisi kadınlarla görüşüyor. Çadırlardan "El salla, el salla Halkevleri el salla" şeklinde slogan atılıyor. Sakarya Meydanı'nda eylem büyük coşkuyla devam ediyor.

Saat18.00 Sakarya Meydanı'nda oturma eyleminin yapıldığı yere çadır kuruluyor.

Saat17.45 TKP'nin kurduğu kürsüden şairler, Tekel işçileri konuşuyor. Erdal Erzincan da Tekel işçileriyle dayanışma için alanda.

Saat15.00 Sakarya Meydanı’nda eylem halaylarla, horonlarla, alkışlar ve sloganlarla sürüyor.

Saat14.00 Türk-İş Genel Merkezi önünde KESK, DİSK, Türk-İş ve Kamu-Sen genel başkanları birer açıklama yaparak ortak bir şekilde mücadele edeceklerini söyledi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Kaybeden, 68 gündür işçilerin sürdürdüğü mücadeleyi görmezden gelen hükümet olacaktır" dedi.

Saat13.30: Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel kürsüye çıktı. Türkiye’nin her yerinden destek için gelenleri selamladı ve “Çoban ateşlerini çoğalttınız” dedi. 4/C'yi kabul etmemekte kararlı olduklarını dile getiren Türkel, güvencesizliği silene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Türkel, 4 konfederasyonunun eylem programı için 22 Şubat'ta yeniden bir araya geleceğini de ifade etti.

Saat 12.40: Bütün kortejler alanda toplanmış durumda. Kitle müzik yayını eşliğinde halaylarla, sloganlarla bekliyor.

Saat 12.15: Kamu-Sen'e bağlı sendikalar yan yollardan direniş çadırlarına doğru ilerliyor. Sakarya çevresindeki cadde ve sokaklar yürüyüş kortejleriyle dolmuş durumda.

Kitle toplu olarak tek bir alanda toplanmadığı için sayı vermek güç. Ancak Sakarya'da bekleyenler ve Kolej'den yürüyenler hesaba katıldığında katılımın 30 bin kişiyi bulduğu söylenebilir.

Saat 12.10: Kortej Sakarya Meydanı'na ulaştı. Sakarya Meydanı'nda büyük coşku var. Eylem sloganlarla, halaylarla, marşlarla devam ediyor. Sakarya Meydanı'nda valiliğin tüm sindirme çabalarına karşın binlerce insan var.

Harb-İş dışında Türk-İş'e bağlı sendikalardan Tez-Koop-İş, Maden-İş, Yol-İş, Belediye-İş, Sağlık-İş de pankartlarıyla Sakarya'ya ulaştı.

Saat 12.00:Sezenler'deki sendika binası önünde toplanarak yürüyüşe geçen 300 Tez-Koop-İş üyesi işçiler, yürüyüş yönünü Kızılay'a çevirerek Atatürk Bulvarı'nı çift yönlü trafiğe kapattı.

Saat 11.40: DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası yürüyüşe kitlesel katılım sağlıyor. Birleşik Metal-İş, Genel-İş ve Dev Sağlık-İş üyeleri birlikte yürüyor.

Polis DİSK kortejini engellemeye çalıştı ancak Harb-İş kortejinin yan yoldan DİSK kortejine destek vermesiyle birlikte polis geri adım atmak zorunda kaldı.

Saat 11.35: Kolej Meydanı'ndan yürüyüş başladı. TMMOB da korteje kitlesel olarak dahil oldu.

Saat 11.30: Aralarında DİSK ve KESK'in bulunduğu çok sayıda kurum, siyasi parti ve dernek Kolej meydanından yürüyüşe hazırlanıyor. Aralarında Rutkay Aziz, Tarık Akan ve Nedim Saban'ın bulunduğu sanatçılar kortejin önünde yer alıyor. DİSK'in kurduğu eylem bandosu alana coşku katıyor.

Marmaray direnişçileri de pankartları ve sloganlarıyla bekliyor.

Saat: 11.25: Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş Sendikası Kolej Meydanı'nda kitlesel olarak korteje katıldı.

Saat 11.20: İşçiler çadırlarda çoşkuyla slogan atıyorlar. Büyük buluşma öncesinde Sakarya Meydanı'nda büyük coşku var.

Saat 10.45: KESK ve bazı ilerici kurumlar Kolej Meydanı'na girdi. Eğitim-Sen, BES ve SES kitlesellikleriyle dikkat çekiyor.

ÖDP, Gençlik Muhalefeti, DİP, BDSP, DDSB, Kaldıraç, Halk Cephesi, SDP, Sosyalist Parti, Odak ve ESP'nin de aralarında bulunduğu pek çok sosyalist yapı canlı sloganlarla kortejde yer alıyor.

DİSK'in yürüyüşü devam ediyor. Halkevleri ve TKP Sakarya Meydanı'nda toplanmaya devam ediyor.

Saat 10.15: DİSK'e bağlı sendikalar Ankara'daki Genel-İş binası önünden Kolej Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

DİSK kortejinde Nakliyat-İş, Sosyal-İş, Sine-Sen, Genç-Sen, Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Dev Sağlık-İş yer alıyor.

Sine-Sen üyelerinin sloganı dikkat çekiyor: “Tayyip bize gel seni artist yapalım.”

Saat 09.45: TKP, Halkevleri ve Tekel'den emekli DİSK Emekli-Sen üyeleri Sakarya Caddesi'nde buluştu. Sakarya Caddesi'nde adım atacak yer yok.

Saat 08.30: Tekel işçilerine destek için gerçekleştirilecek eylem öncesi Türkiye'nin dört bir tarafından kalkan araçlar Ankara'ya ulaştı.

Kaynak: sendika.org{jcomments on}