Balıkkesir'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 işçi iş cinayetine kurban gitti. Arama-kurtama çalışmalarının sona erdiği bildirildi.
Kapitalizm öldürür
Kapitalist çalışma düzeninde, iş kazalarının her biri iş cinayetine dönüşüyor.
Bu düzende patronlar tarafından basit koruyucu önlemler dahi masraf olarak görüldüğü için önlenebilecek kazalar birer cinayete dönüşüyor. En son geçtiğimiz aralık ayında Bursa'da 19 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan iş cinayetinin ardından maden ocaklarındaki çalışma koşulları gündeme gelmişti. Bugün ise Balıkkesir'de 17 işçi katledildi.
Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'ne bağlı Odaköy'deki kömür ocağında bugün saat 18.00 sıralarında grizu patlaması meydana geldi. Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü’nün sahibi olduğu maden ocağı 17 işçiye mezar oldu. 12 işçinin kaza anında, 5 işçinin ise kaldırıldığı hastanelerde hayatını kaybettiği bildirildi.
Arama kurtarma çalışmaları tamamlandı
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, tamamına ulaşılan cesetlerin hastanelere kaldırıldığını, maden ocağında herhangi bir işçi kalmadığını, arama kurtarma çalışmalarının da tamamlandığını belirtti.
Göçük altında kalan maden mühendisi Özgür Seçkin'in de cesedi çıkarılan işçiler arasında yer aldığı öğrenildi.
Hastaneye getirilen ve yanık ünitesi bulunmaması nedeniyle Balıkesir'e sevk edilen 11 yaralının isimleri ise şöyle: "Mehmet Demirel, İsmail Yaren, Ramazan Can, Mehmet Demirel (isim benzerliği), Ahmet Karaca, Hasan Hüseyin Karaca, Davut Yaren, Talat Tanrıkulu, Ömer Yüksel, Celal Açık, İbrahim Kahraman."
Ayrıca Balıkesir’deki hastanelerde de yanık ünitesi bulunmadığı öğrenilince, yaralıların İzmir ya da Bursa’ya sevk edilebileceği ifade edildi.
Önlem almayan patron, kader demagojisine sığındı
Grizu patlamasının yerin 500 metre altında ve girişin 250'nci metresinde meydana geldiği öğrenildi.
Erhan Ortaköylü patlamanın meydana geldiği madende yaptığı açıklamada, olaydan önce 46 işçinin madende çalıştığını, 3 işçinin ise vardiyaya gelmediğini söyledi. Ortaköylü, “Yanmanın meydana geldiği bölgede kapıya yakın olan işçiler ocaktan çıktı. İlk müdahalesi maden alanında yapılan yaralılar süratle Dursunbey Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Şu anda madende 8-10 kişinin mahsur kaldığını tahmin ediyoruz. Bu işçilerimizin kurtarılması için çalışıyoruz. Burada bir gaz yanması olmuş. Küçük bir kaza değil. Allah kimsenin başına vermesin ama biz madenciler bununla yaşamak zorundayız.” dedi.
Aynı madende 20 işçi katledilmişti
Ortaköylü'ye ait kömür madeninde bundan önce de 3 kez grizu patlamaları meydana gelmişti. 1 Haziran 2006’da da yerin 700 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlamasında 17 işçi iş cinayetine kurban gitmişti.
24 Şubat 2007 tarihinde ise yine bir grizu patlamasında 3 işçi yaşamını yitirmişti.
2006'da yaşanan katliamın ardından, olay yerinde inceleme yapan heyetin raporunu dikkate alan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, “madendeki ocaklarda açık ve kapalı usülde üretim yapıldığı, kuralsızlık ve denetimsizliğin hüküm sürdüğü, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli önlemin alınmadığı, yeni kaza risklerinin yüksek olduğu” nu dile getirmişti.
2007’de meydana gelen grizu patlaması sonrasında da Maden-İş, maden işçilerinin, her türlü denetim ve gözetimden uzak, her türlü işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden yoksun, insanlık dışı koşullarda ölüm riskiyle yüz yüze çalıştırıldığını ifade etmişti. En küçük işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemine dahi maliyet unsuru olarak bakılıdığını belirtmişti.
kizilbayrak.net{jcomments on}
| < Önceki | Sonraki > |
|---|