Fransa’da yerel seçimlerde, Sarkozy hezimete uğradı, aşırı sağcılar güçlerini artırdı. Zafer ise Sosyalist Parti'nin oldu.
Fransa'da yerel yönetim seçimlerinin ilk turu ana muhalefetteki Sosyalist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. İktidar partisi hezimete uğradı. Çevreciler, ülkenin yeni siyasi güçlerinden olduklarını bir kez daha gösterdi. Yok olduğu söylenen aşırı milliyetçiler ise beklenmedik bir dönüş yaptı.
Fransa'nın bölgesel yönetim meclislerini belirlemek için dün yapılan seçimlerin ilk turunda ana muhalefetteki Sosyalist Parti oyların yüzde 30'unu aldı.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin iktidardaki Halk Hareketi Birliği Partisi'nin başını çektiği sağ partiler ise yüzde 26,7'de kaldı. Çevreci "Avrupa-Ekoloji" hareketi yüzde 13,3 oyla ülkenin üçüncü siyasi gücü olarak ortaya çıkarken, seçimler öncesi yüzde 6-8 çatalında gösterilen aşırı milliyetçi lider Jean-Marie Le Pen'in partisi Milli Cephe yüzde 12 oy alarak ikinci turun kaderini belirleyecek konuma yerleşti.
KATILIM ÇOK DÜŞÜK OLDU
Seçimler bazı ilklere de sahne oldu. Fransa tarihinde ilk defa bir seçimde seçmenlerin yüzde 53,65'i sandık başına gitmedi. Birçok gözlemci sandık başına gitmeyenleri seçimlerin "gerçek galibi" olarak tanımlıyor. Tüm partiler şimdi bu kitleyi gelecek hafta ikinci turda sandık başına çekmeye çalışacak.
İktidar Partisinin de aralarında olduğu klasik sağ partilerin elde ettiği skor Fransa'nın beşinci cumhuriyete geçtiği 1958 yılından bu yana bu partilerin bir seçimde aldıkları en düşük oy oranı olarak tarihe geçti. İktidar partisi bölgesel yönetim seçimlerinin ulusal seçimler olmadığını ve bu nedenle hükümet politikalarına tepki olmadığını iddia etse de ülkedeki siyasi gözlemciler sonuçlarda hükümetin uyguladığı sert ekonomik politikaların da rolü olduğunu söylüyor.
ÇEVRECİ SOSYALİST İTTİFAK GELİYOR
Çevreciler, geçen yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde elde ettikleri yüzde 16'lık oy oranının ardından, bölgesel seçimlerin ilk turunda yüzde 13 oy alarak ülkenin en güçlü üçüncü siyasi hareketi haline geldi. Daniel Cohn-Bendit'in önderliğinde oluşturulan "Avrupa-Ekoloji" hareketi seçimlerin ikinci turunda Sosyalist Parti ile ittifak yapacak. Sosyalistlerin bundan böyle çevreciler olmadan seçim kazanamayacağını gösteren bu yeni gelişmenin 2012 yılındaki cumhurbaşklanlığı seçimine de yansıyacağı söyleniyor.
GECENİN SÜRPRİZİ AŞIRI MİLLİYETÇİLER
Seçimler öncesi anketlerde yüzde 10 barajının altında gösterilen aşırı milliyetçi parti Milli Cephe ise yüzde 12 oy alarak gecenin sürprizi oldu. Partinin lideri Jean-Marie Le Pen, aday olduğu güneydoğu Fransa'daki PACA bölgesinde yüzde 20 oy aldı. Partinin müstakbel lideri kızı Marine Le Pen de aday olduğu kuzey Fransa'da yüzde 19 oy aldı. Milli Cephe, ilk turda yüzde 10 oy oranını aştığı bölgelerde listelerini ikinci turda da tutacağını duyurdu. Bir diğer deyişle, aşırı milliyetçilerin varlığı sol partilerin ikinci turda kazanmasını kolaylaştıracak.
Aşırı sol partiler ise seçimlerin ilk turunda toplam yüzde 9,5 oy aldı. Eski Komünist Parti'nin başını çektiği Sol Cephe yüzde 6,2 oy alırken, Troçkist eğilimli "Yeni Anti-Kapitalist Parti" yüzde 2, İşçi Mücadelesi ise yüzde 1,3 oy elde etti. Sol Cephe yüzde 5 oranını aştığı için ikinci turda Sosyalist ve çevrecilerle ittifak yapabilecek. Sol ve çevreci bloğun oyları böylelikle yüzde 50'yi buluyor.
Merkez sağda kendisine yer arayan François Bayrou'nun partisi Demokrat Hareket (MODEM) ise yüzde 4 oyla gecenin en büyük kaybedeni oldu.
İKİNCİ TUR 21 MART
Seçimlerin ikinci turu 21 Mart pazar günü yapılacak. Seçimler sonunda Fransa'nın 26 bölgesindeki 1880 bölgesel yönetim meclis üyesi yenilenecek. Seçimler 2012 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde iktidar partisi ve cumhurbaşkanı Sarkozy için test niteliğinde.
ntvmsnbc{jcomments on}
| < Önceki | Sonraki > |
|---|